top of page

דיכאון

הנחת העבודה בעת טיפול בדיכאון אצל פסיכולוג היא שהרגשות שלנו נוצרים בעקבות מחשבות אוטומטיות שהאירועים מעוררים ולאו דווקא בעקבות האירועים עצמם. כלומר: אנו מרגישים מה שאנו חושבים. כלומר, הפירושים שאנחנוו נותנים לאירועים ולא האנשים או האירועים עצמם הם שגורמים לנו "להרגיש טוב" או "להרגיש רע". הרגש השלילי הוא תוצר של חשיבה ולכן גם בטיפול בדיכאון יש לעסוק בניתוח של התהליך החשיבתי ובשינוי שלו.

טיפול CBT בדיכאון מתאפיין בקווי יסוד אלה:

זיהוי מחשבות מוטעות והמרתן במחשבות הולמות

הבנייה מחדש של תהליכים קוגניטיביים שמשויכים לדיכאון

למידת גיוס משאבים להשתתפות מוגברת בפעילויות מהנות

 

אחד המאפיינים של אנשים הלוקים בדיכאון הוא חשיבה מעוותת ומפחיתת ערך ביחס לעצמם (לדוגמה, "אני לא שווה"), לסביבתם (לדוגמה, "החיים שלי איומים") עם מיסוך של חוסר תקווה לשינוי. המטרה בטיפול היא להחליף מחשבות אוטומטיות כמו "חיי לא ישתפרו לעולם" או "הדיכאון שלי הוא באשמתי" במחשבות מתאימות יותר ומסתגלות יותר. בנוסף יש בדרך כלל גם צמצום בפעילויות שיכולות להיות מהנות. בכך מתפתח מעגל שבו מצבי רוח דיכאוניים מובילים לפעילות מופחתת, שמביאה למצבי רוח דיכאוניים, וכן הלאה. במהלך הטיפול לומד המטופל לתקן מעגל זה, על-ידי חשיפה הדרגתית לפעילויות מהנות ומספקות. מטרתו של טיפול בדיכאון היא להגביר את רמת הפעילות של המטופל, להגדיל את כמות הפעילויות המתגמלות והמהנות שהוא מבצע, להגביר ההערכה העצמית, הקשרים החברתיים של המטופל, הביקורת העצמית ולסייע למטופל למצוא נקודות השקפה חיוביות על העולם.

 

מחקרים רבים מצאו כי מעל 75% מהמטופלים מראים שיפור משמעותי בתגובה לטיפול לפי המודל הקוגניטיבי –התנהגותי. לעתים יש צורך לשלב טיפול זה בטיפול תרופתי. במקרים אלה יופנה המטופל גם לטיפול פסיכיאטרי, שבדרך כלל משמש כתומך לטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי, והוא זמני בלבד.

bottom of page