top of page

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)

 

טיפול קוגניטיבי מבוסס על הנחת היסוד לפיה  דרכי חשיבה מסוימות, בלתי סתגלניות, עלולות להיות אחד המקורות לבעיות נפשיות או לסבל נפשי. דוגמאות לבעיות כאלה הן חרדה, דיכאון, פוביות, התנהגות טורדנית-כפייתית וכדומה. במהלך הטיפול המטפל עוזר למטופל להבין את תבניות המחשבה הנוכחיות שלו ולאתר רעיונות או מחשבות, לא מועילים ו"שקריים", שעלולים להיות המקור לבעיה או לגרום להחמרתה. המטרה לאחר מכן היא לשנות את אופן החשיבה, להפריך מחשבות בלתי סתגלניות, ולהמיר את תבניות החשיבה למציאותיות ומועילות יותר.

טיפול התנהגותי

 

טיפול התנהגותי מיועד לשינוי דפוסי התנהגות מזיקים או לא מועילים. אם מדובר, למשל, בהתנהגות הימנעותית הנובעת מחרדה, המטפל מלמד את המטופל כיצד לשלוט בחרדה, להתמודד עם המצבים המעוררים בו חרדה, ולנהל את החרדה במקום שהחרדה תנהל את המטופל.

 

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT- Cognitive-Behavioural Therapy)  ) הוא שילוב של טיפול קוגניטיבי וטיפול התנהגותי. זהו טיפול ממוקד וקצר-מועד, שהוכח קלינית ומחקרית כיעיל בפיתרון קשיים מגוונים כגון חרדות,  דיכאון , הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD) וקשיים בינאישיים.

 

מאחר שאופן ההתנהגות משקף את אופן החשיבה ביחס לדברים או למצבים מסוימים, כדאי לשלב את שני סוגי הטיפולים. כמובן שהדגש המושם על היבטים קוגניטיביים או התנהגותיים במהלך הטיפול משתנה בהתאם לבעיה המטופלת. בטיפול בדיכאון, למשל, יושם דגש רב יותר לחלק הקוגניטיבי, בעוד שבטיפול בהפרעה טורדנית-כפייתית ניתן דגש רב יותר לחלק של הטיפול התנהגותי.

 

הטיפול מורכב משני חלקים:

 

·         החלק הקוגניטיבי: זיהוי תבניות חשיבה לקויות ותיקונן, וכן אימון עצמי בתבניות חשיבה נכונות. 

 

·         החלק ההתנהגותי: זיהוי מקורות הדיכאון והחרדה, חשיפתן ולימוד דרכי התמודדות עימן.

 

 

 

יעילותו של הטיפול ב  CBT עולה ככל שהבעיה ממוקדת יותר. לעיתים נעשה שימוש ב- CBT לבדו, לעתים יש צורך ללוותו בטיפול תרופתי, ולעתים לשלבו בטיפול בהיפנוזה.

באילו מצבים ניתן לטפל ב- CBT?

CBT  יכול לעזור לאנשים הסובלים מבעיות שונות - הן בעיות נפשיות והן בעיות גופניות. לדוגמה:

·         הפרעות חרדה, כולל חרדת בחינות, פוביות והתקפי חרדה

·         דיכאון

·         הפרעות אכילה

·         הפרעה טורדנית –כפייתית (OCD)

·         דאגה מוגזמת מתסמינים גופניים (היפוכונדריה)

·         כאב כרוני

·         כעס

·         הפרעת דחק פוסט-טראומטית (Post-Traumatic Stress Disorder)

·         תסמונת עייפות כרונית

·         בעיות מיניות ובעיות עם התמודדות

 

 

bottom of page